KeijoKinnunen

Sota

Sota erotti, erotiikka yhdisti

Luin Ville Hytösen uutuusromaanin Luumun polte (Gummerus 2019) jo pari viikkoa sitten. Lukemisen jälkeen en oikein osannut päättää, mitä kirjasta pitäisi ajatella. Pelkäsin, että sanon siitä jotakin todella noloa, mikä kaduttaa jälkeenpäin.

Nyt olen lukenut Luumun poltteesta kahden johtavan kriitikon arviot. Ne ovat suorastaan riemastuttavalla tavalla täysin vastakkaiset. Esittelen arvioita, koska niissä kiteytyvät myös omat ristiriitaiset tuntemukseni.

Lahtareita ja punikkeja

Nuori ilmajokelainen jääkäriluutnantti Elias Ylivalli istuu Helsingissä Kaivopuiston rannassa voitonparaatin jälkeisenä päivänä 1918. Valkoinen armeija on voittanut verisen sisällissodan, mutta Ylivalli ei tunne voitonriemua vaan apeutta.

Jääkäri Ylivallin synkkiin mietteisiin kiteytyy Anneli Kannon komean historiallisen romaanin ydin (Anneli Kanto: Lahtarit, Gummerus 2017). Voittajatkaan eivät sodasta ehjinä selvinneet.

Elää ja kirjoittaa.

Asun Suomessa, jossa minulle myönnettiin poliittinen turvapaikka. Kutsumuksenani on kirjoittaa sodanvastaisia tekstejä, sillä olen ollut silminnäkijänä kaikissa Tšetšenian sodissa, jotka ajoittuivat yhteen minun lapsuuteni, teini-ikäni ja nuoruuteni kanssa. Kokonaiset kymmenen vuotta sotaa! Vuodesta 1994 vuoteen 2004. 

Sota 2016. Lintukodon loppu?

Vappuna 2016 syttyy sota Suomen ja Venäjän välille! Näin kirjoittaa kirjailija Jere Laine romaanissaan "Sota 2016. Lintukodon loppu." 444 sivua. Nordbooks 2014. Romaani.:

Sotavangin pojan selviytymistarina

Kävin katsomassa lapualaisen Larvateatterin näytelmän Aarre, ryssän äpärä. Se on kantaesitys ja perustuu Kuortaneella syntyneen professori Arvo Myllymäen, 70, elämään sekä hänen kirjaansa Vihan ja rakkauden päivät. Esitykset jatkuvat huhtikuulle saakka.

Larvateatteri www.larvateatteri.fi on harrastajateatteri, mutta tämänkertaisen esityksen ei tarvitse hävetä ammattilaisten rinnalla. Näytelmä on ammattitaidolla toteutettu, kunnianhimoinen ja koskettava esitys.

Kuva Suomen sotavuosista on tarkentunut

Uusia palasia paikoilleen sota historiassa

Asiasta kertoo Helsingin Sanomat 28.1.2016 otsikolla "Suomi, Saksa ja sotavangit" Veli-Pekka Leppänen.

Historioitsija Ida Suolahti on tehnyt vankien kohtaloista perusteellisen selvityksen. ”Tutkijana en ole suurten linjojen ihminen, vaan olen halunnut nähdä vangit yksilöinä ja ihmiskohtaloina”, Suolahti sanoo Helsingin sanomien haastattelussa.

Sikuri on loistava juoma

 

Sikurilla on Suomessa paha kaiku, koska se oli aikoinaan kahvin korvike.


Kahviin sikuri linkittyy myös siten, että sitä ilmeisesti käytetään kahvin kanssa sekaisin laajoilla alueilla ympäri Aasiaa:
http://tamarindheaven.blogspot.ru/2010/12/kahvin-korvikkeita.html

Joulurauhaa

I maailmansotaa käytiin tarkalleen 100 v sitten. Euroopassa taistelut olivat jakaantuneet kahdelle ilmansuunnalle: lännessä pohjoiseen Ranskaan, idässä Puolan alueelle. Saksa oli ajautunut aikomustensa ja tahtonsa vastaisesti kahden rintaman sotaan, kun Ranska ei kukistunutkaan muutamassa viikossa, kuten oli suunniteltu, ja Venäjän vastainen rintama vaati osansa miehistä ja resursseista.

Sodan sokea piste

Jos ruotsalainen menestyskirjailija Jan Guillou, 71, jatkaa nykyistä tahtiaan, hänen Suuri vuosisata -sarjastaan tulee lähes kymmenosainen. Hänen uutuuskirjansa (Sokea piste, Suuri vuosisata IV, Like 2015) lopussa eletään vuotta 1945. Kirja on sarjan neljäs osa ja kattaa toisen maailmansodan vuodet.

Kirjoissa seurataan Lauritzenin kolmen veljeksen ja heidän perheidensä vaiheita. Veljekset asuvat Ruotsissa, ovat syntyneet Norjassa ja opiskelleet Saksassa. Sokean pisteen päähenkilö on veljessarjan vanhin Lauritz, 65, hänen vaimonsa on saksalainen.

Julkaise syötteitä