KeijoKinnunen

Kaikki blogit puheenaiheesta Murre

Jäykkämieliset vaviskaa!

Jäykkämieliset vaviskaa! Tällaisella sotahuudolla Kauhavalla syntynyt professori Jukka Kemppinen alkaa tehdä tunnetuksi unohdettua huumorimiestä, eteläpohjalaista murrepakinoiden taituria, Jaakko Oskari Ikolaa, joka kirjoitti nimimerkillä Vaasan Jaakkoo.

Alahärmässä syntynyt Ikola (1887-1951) oli parikymmentä vuotta Vaasa-lehden päätoimittaja, vuosikaudet kokoomuksen kansanedustaja, filosofian maisteri, laajasti sivistynyt ja kielitaitoinen mies, joka näytteli yksinkertaista isäntämiestä.

Ihtiriekkoja ja väkitukkoja

Facebookiin on perustettu ryhmä, joka on nimeltään Järviseuvun murre. Ryhmässä näyttää olevan jo noin 400 jäsentä. Ryhmän perustajat ansaitsevat hatunnoston, mikä tapahtukoon Eila Rintalan sanoin: "Kylläpäs on het mukavansorttinen ryhmä."

Kun murretta ei kuule päivittäin, se tuppaa unohtumaan. Silmäilin joulunpyhinä murresivun päivityksiä ja niitä lukiessa huomasin, että jo unohtuneita sanoja alkoi tupsahdella muistin kätköistä.

Saamattomat turkulaiset

Olen aikoinani muuttanut Turkuun pääkaupunkiseudulta ja silloin yksi mieltäni viehättänyt asia oli turkulainen murre. Rakastin sitä, miten miehet puhuivat ja heillä oli möreä, sympaattinen ääni. Kuitenkin viime päivinä olen tullut siihen lopputulokseen, että Turun murre on oikeastaan tauti. Se on saamattomuuden perisynti, joka täytyISI kitkeä ainakin minusta, jos joskus haluan menestyä elämässäni.

Julkaise syötteitä