KeijoKinnunen

Kehittyykö Raamattu aikojen saatossa?

  • Näin miettien...
    Näin miettien...


Tässä tulee 'vika' ilmoitus kielen kehittymisestä kohdaltani:
 Vika = oli -60 luvulla merkitsemässä ihmisten ajattelumaailmoille että jossakin oli vika ts. joku oli rikki ja ei voitu käyttää...

 Vika = nykyään tarkoittaa sitä että on viimeinen versio ko. asiasta eli viimeinen.

Molempia käytetään puhekielessä... Itsekin ymmärrän, että kieli muuttuu vääjäämättä ajan saatossa.

Siksi on toisaalta hyvä, että Raamattu muuttuu ajan mukana ymmärrettävämmäksikin.

Toisaalta hyvä on myös niin, että on kielen kehittymistä 'jarruttavaa' kuten Raamatun tekstit, sillä kaikki mikä on uutta, ei välttämättä ole hyväksyttävää kehitystä.

Suomen Kielitoimiston kantana yrittää pysyä ajan mukana ja hyväksytään kielen muutoksia enenevään tahtiin.

Kunhan vain ymmärrys säilyy uusilla sukupoville.

Muisto Keijo Kullervo

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Osa Raamatusta on käännösvirheitä ja kulttuurisia tulkintoja – "Pyhän tekstin muuttuminen on välttämätöntä, koska sen täytyy olla relevanttia omalle ajalleen."

Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa on maailman johtava Vanhan testamentin tutkimuksen huippuyksikkö.

Koko juttu > https://yle.fi/uutiset/3-10783708?utm_source=newsl...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Lauseesta "Jeesus ja opetuslapset einehtivät ehtoollista majansa katolla" tuli minulle lapsena mieleen tilanne, jossa tuo porukka seisoo harjakaton huipulla savupiipusta kiinni pitäen ja öylättiä toisilleen syöttäen. Kuinka mystistä!

Myöhemmin olen todennut, että kyseisellä Välimeren alueella on valkoisia tasakattoisia taloja, joihin usein johtaa sisältä katolle portaat ja illan viileydessä ihmiset syövät illallista talonsa kattoterassilla vielä tänäkin päivänä.

Miksei lausetta ollut kirjoitettu muotoon: "Jeesus ja opetuslapset söivät illallista ulkoterassilla."

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Tässä on minusta hyvä yhteenveto teologien löytämistä tulkintaeroista ja epätarkkuuksista. Eli niissä ihan keskeisissä pääsiäisen tapahtumissa ja väitetyn Jeesuksen ylösnousemuksissa oli eri koulukuntia.
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/heikki-ra...

Minusta keskeisintä on, että vaikka jonkinlainen matkasaarnaaja tai useampi olisi vaeltanut kristinuskon sanoman kanssa kuten teksteissä kuvataan, tämän henkilön jumalallisuudesta ts. yliluonnollisesta alkuperästä ei ole muita kuin väitteitä ja tulkintoja.
Ihmeteot ja sairaiden parannukset saattoivat olla pelkkiä sepitteitä tai sitten silmänkääntötemppuja.

Teologi Räisänen tutkimustensa tuloksena näytti päätyvän miltei ateismiin.

Käyttäjän KeijoKinnunen kuva
Keijo Kinnunen

Muuten..
Kotisivuni on näkyvissä nykyään myös Googlen kautta älykännykällä nimellä 'Keijo Kullervon kotisivu'. Jos kiinnostaa, niin siitä vaan tutkailemaan?

Muisto Keijo Kullervo

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Magia on tieteen esiaste. von Wright

Uskonto on tieteen kehitysvammainen veli.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Uskonnot eivät voi enää kehittyä oleellisesti. Koska kaikki vanha on kiveen hakattuna viimeisten 1000 - 2000 vuoden aikana.

Sitä ennen uskonnoissa ei ollut mm. erillistä Pahaa, Saatanaa. Zarahustralaiset olivat jo sitä ennen ulkoistaneet Pahan erilliseksi olennoksi. Tämä näkemys siirtyi sitten Abrahamin lapsiin (juutalaiset, kristityst ja muhametilaiset)

Vanhoissa uskonnoissa oli paljon jumalia joille uhrattiin jotta saataisiin vastapalvelukseksi ns. siunausta. Silloin ei oltu keksitty pelotukseksi helvettiä ja kuolemanjälkeisiä rangaistuksia.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Niinpä.

Kristittyjen joulu kopio mithralaisilta

Mithra-kultissa on kaste ja ehtoollinen, paimenet todistamassa uuden jumalan syntymää, usko sielun kuolemattomuuteen, ylösnousemukseen ja viimeiseen tuomioon.

Beetlehemin tähti: Mithralaiset tietäjät kokoontuivat joka vuosi Voiton vuorelle odottamaan maailman kuninkaan syntymistä.

Neitseellinen syntymä: Iranissa on järvi, missä uskottiin säilytettävän Zoroasterin siemennestettä. Neitsyet kylpivät järvessä ja tulivat raskaaksi -> tarina neitsyn Marian neitseellisestä synnyttämisestä.

Pääsiäinen: Mithralaisten suuri juhla oli kevätpäiväntasauksen aikaan, jolloin juhlittiin Mithran kuolemaa ja ylösnousemusta. Mithran kuva vietiin symbolisesti kolmeksi päiväksi luolaan, josta se tuotiin ulos elävänä...

Riitit: Mithralaiset, kastettiin, viiniä pidettiin pyhänä verenä, jakoivat leipää, jossa risti, pitivät sunnuntaita pyhitettynä, kutsuivat toisiaan "veljiksi" ... jne.

Tuskin minkään muun uskonnon jäänteitä kristityt tuhosivat yhtä suurella vimmalla kuin mithralaisuuden. Kristinuskon ja mithralaisuuden samankaltaisuudet ärsyttivät alkuaikojen kristittyjä niin paljon. (J.M.Robertson)

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/208...

Tämän blogin suosituimmat