KeijoKinnunen

Sietääpä varoa...

  • Pienehkönä poikana..
    Pienehkönä poikana..


Jos olen oikein ymmärtänyt sitä, että kukaan ei vieläkään ole kirjoittanut oikein uskonnosta, niin oletan, että yksityiset mielipiteet uskonnosta ym. vastaavista, on niin arka alue useimmille, että varotaan avautumista liikaa julkisesti.

Jäänee minultakin tämä uskonto alue vähemmälle sillä olen ns. avautumiseni tehnyt muilla foorumeilla ja ihan tarpeeksi siis:

- Jään odottamaan uusia viestejä uskonnon- ja henkiselle alueelle. Siis että jotta olisi  keskusteltavaa?
Mutta ei todellakaan ole mihinkään kiirettä tässä lähes valmiissa maailmassa.

Muisto Keijo Kullervo

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Itse blogeissani ja kirjoissani käsittelen kristillisyyttä filosofian näkökulmasta ja jopa historiallisfilosofisesta näkökulmasta. Kirjani olen saanut julkaistua e-kirjoina Elisa Kirjassa. Tervetuloa vilkaisemaan ja jopa lukemaan!

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Uskonto. Homo Sapiens ei tarvitse sellaista ufoilua yhtään mihinkään. Jos emme tieteellä selvittäisikään universumin salaisuuksia, niin ei niitä mitkään uskonnotkaa selvitä. Mihin uskontoja tarvitaan, oikeesti? Minulle (annettu) uskonto on aiheuttanut lopulta vain pitkälti pelkkää vaivaa ja viimeisenä angstia ;o Tämän enempää henkistä uskonnoista ei löydy. Pelokkaiden angstia ja henkistä valtapolitiikkaa, sen syvyys.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Uskonnot ovat uskomuksia, jotka kannattelevat yhteisöjä elämästä toiseen elettäessään. Ei voi olla eksaktia tiedettä tulevaisuus, vaan se on ihmisen elämänhalusta ja uskosta kiinni. Me voimme toki tieteen ja antropologian keinoin havainnoida, että uskonnoilla on vaikutusta ihmisen kulttuurisessa evoluutiossa. Uskonto muokkaa ihmisen käyttäytymistä ja jopa ulkoista olemusta pitkällä aikavälillä. Uskontotutkimus tieteen parissa on usein esimerkiksi teologista kirkkohistoriaa. Havaintoja uskontojen suhteen voi tehdä esimerkiksi antropologisesti. Ilman uskontoja ei olisi samanlaista ihmisolentoon kohdistuvaa kunnioitusta kuin esimerkiksi kristityillä on kirkon piirissä. Silloin kysymys on välittämisestä ja kuten useimmat suomalaisetkin tietävät myös lähimmäisenrakkaudesta.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

" Ilman uskontoja ei olisi samanlaista ihmisolentoon kohdistuvaa kunnioitusta kuin esimerkiksi kristityillä on kirkon piirissä." En tuota kyllä ihan allekirjoita. Uskonnothan antavat sen viimeisen vastuun taivaallisille taikavoimille. Miten tuollainen vastuun pois antaminen parantaisi yhteisön kunnioitusta itseään kohtaan?! Kuulostaa ihan luovuttamiselta, en osaa, en pysty, mitä mitä?!

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Ihminen kohtaa väistämättä kuoleman, se on reaalielämän totta. Kukaan ei tiedä henkimaailmoista, mitä kullekin tapahtuu kuoleman jälkeen. Uskonnot kertovat ihmisille toivosta ja siitä, että ihmisellä on mahdollisuus tuonpuoleiseen elämään. Uskonto tarjoaa ihmisille yhteisöllisyyttä tämän uskon tiimoilla.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala Vastaus kommenttiin #5

Uskonto on ihan kiva, peli. So. muinaisten ihmisten virtuaalitodellisuutta. Teet sitä ja tätä niin ehkä jopa, ehkä jopa sinut palkitaan. Superbonuksena voit voittaa kuvitteellisen henkimaailmabonuselämän aivan ihanien superolioiden eeriskummalisessa superfääreissä. Eipä kyllä voisi paskempaa lohtua keksiä tänne yksinäiselle Tellukselle, jos vain jostain välittäisi, täällä, se tuollaisen keksijä ;D

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa Vastaus kommenttiin #6

Niin moni asia maan päällä kertoo toivosta, mutta uskomattomat usein muuta väittävät ja todistelevat. Kullakin oma uskonsa. Ja toivonsa.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala Vastaus kommenttiin #7

Tarkoitan tällä tietenkin vain sitä että niin kauan kun toivo on asetettu olemattomaan fantasiaan, niin niin kauan saa odottaa "taivasta" maan päälle. Ihmiskunnan (toistaiseksi) käytössä olevilla resursseilla maapallosta voisi helposti tehdä ihan jokaiselle oikein hyvän ja turvallisen paikan, "taivaan". Esim. 2016 maailmassa käytettiin asevarusteluun 1688 miljardia dollaria. Moneen muuhun turhaan menee varmaankin vielä enemmän. Varustelumenot maailmassa - löytyisikö rahalle muuta käyttöä?
> http://akl-web.fi/antimilitaristi/2017/2/Varustelu...

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Vastaus kommenttiin #8: Omaa toivoani Kristillisen filosofian kirjoittajana en ole asettanut fantasiaan, vaan nimenomaan kommentoijankin osoittamaan maapalloon, josta voidaan tehdä jokaiselle hyvä paikka elää (elämänalusta, joita planeetat ovat). Ihmiselläkin on "ihmisenä olemisen tekniikka", kuten muillakin lajeilla selviämisensä osalta. Ihmisellä on taustalla ns. avaruusenergia, joka vaatii taitoa elämässä ja ihmissuhteissa - tästä kirjoitan kirjoissani Kristillinen filosofia. En ole halunnut uusia uskontokuntia, vaan kristillinen kirkko kelpaa mielestäni henkisen elämän kunnioitukseen länsimaissa. Näissä asioissa ja monissa muissakin asioissa ihmisillä on oppimista edelleen. Kirjoissani on ajatuksia, joita on ennenkin esitetty, mutta olen kirjoittanut ne kuitenkin 2000-luvulla.

En ole vielä löytänyt lukijoita. Johtuuko naissukupuolestani, kun miehet etsivät gurujaan miesten joukosta ja naiset myös.

Käyttäjän KeijoKinnunen kuva
Keijo Kinnunen

Tässä alla olevassa linkissä on etymologinen selitys olemassa olevasta tilanteesta juuri nyt kohdaltamme:

https://outomaa.kilpinenonline.net/smf/index.php?t...

Panee miettimään itse kultakin - toivon?

Muisto Keijo Kullervo

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Etymologia on varmashti mielenkiintoinen tieteenala. Kun on jo olemassa maapallo ja aurinkokunta, sanaa on (lienee) turvallista tutkia.

Käyttäjän KeijoKinnunen kuva
Keijo Kinnunen

Sigmund Freudin mukaan 'omatunto' on sama kuin superego eli yliminä.

Olkoon noin...

Muisto Keijo Kullervo

Käyttäjän KeijoKinnunen kuva
Keijo Kinnunen

Sigmund Freud on sanonut myös:

"Suuren keksinnön vaiheessa on kolme askelta. Nimittäin…
Ensin sanotaan, että keksijä on hullu, sitten keksijä kyllä on järjissään, mutta keksinnöllä ei ole mitään arvoa ja lopuksi... Kyllä keksintö on tärkeä, mutta kaikkihan ovat tietäneet sen koko ajan."

Mitä mieltä olet ko. asiasta?

Uteliaana

Muisto Keijo Kullervo

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa Vastaus kommenttiin #17

Kommenttiin #17: Näinhän nuo asiat historian mukaan näyttävät kulkevan. Asia havaittavissa tietosanakirjoista ja myös Wikipediasta.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kommenttiin #15: Omatunto mielestäni sanansisällönkin mukaan on jokaisella oma. Ihmisiä on kokonainen kirjo, joten omatunto käsite lienee hyvin kulttuurellinen ja sitä käytetään hyvin paljon kristillisessä kulttuuripiirissä. Esimerkiksi rikoselokuvissa nähdään, miten eri tavoin eri kulttuuripiirien (siis eri uskontojen) piirissä kasvaneet suhtautuvat omantunnon kysymyksiin ja myös totuuteen.

Käyttäjän KeijoKinnunen kuva
Keijo Kinnunen

Muistuu mieleeni vanha tarina jossa todettiin, että Jumalalla oli aikuisen alussa kaksi poikaa, nimittäin Saatana ja Jeesus.

Lisään vielä vähän soppaan herkkupaloja ja kerron mitä vanha intiaanipäällikkö sanoi pojan pojalleen, kun poika kysyi millainen ihminen on ihan oikeasti:

- Ihmisessä asustaa kaksi sutta Saatana ja Jeesus jotka molemmat tarvitsevat ravintoa...

Pojan poika kyselemään:
- Mistä tietää kumpi niistä on hyvä ja kumpi huono susi?

Vastaus kuului:

- Se on hyvä jota Sinä ruokit...

Tarkoituksella valitsin edellä kerrotun sanamuodon.

Muisto Keijo Kullervo
PS. Mitähän mieltä lukijat ovat tällaisesta kertomuksen soveltamistavasta?

Suomen Kielen taajuussanastosta on linkki:
https://sites.google.com/site/keijokullervonkotisi...

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kommentti #12:een: Mielenkiintoinen linkki, tosin sanat vaikuttavat nimenomaan perussanoilta, joista ei oikein jutunjuurta syntyne.

Kielentutkimus on tärkeää ja kieli elää siinä kulttuurissa, missä sitä käytetään. Suomalaisten kannattaa käyttää suomen kieltä kaikessa ensisijaisesti, niin kieli siitä rikastuu eikä jää vain joksikin muinaisjäänteeksi, kuten joillekin kielille on käynyt. Kirjailijana törmään usein tilanteeseen, jossa en löydä sanaa sille, mitä tarkoitan ja pitää valita lähinnä sopiva sana. Tämän vuoksi ei ole ihan väärin, että me suomalaiset opiskelemme runsaasti muitakin kieliä. Se rikastuttaa elämää.

Mitä tulee yllä mainittuun kertomukseen, se ei särähdä korvaan, mutta kyllä Jeesuksenkin pitää pitää varansa, mitä ruokkii.

Käyttäjän KeijoKinnunen kuva
Keijo Kinnunen

Tässä vielä esimerkki taajuussanastojen annista:
https://kantapaikka.net/index.php/topic,72.msg1105...

Muisto Keijo Kullervo

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Vastaus kommenttiin #14: Suomalaiset eivät lienee ole välinpitämättömiä vanhaa kirjallisuutta kohtaan, mm. Raamattua kohtaan. Vanhojen kirjojen usein ehkä ajatellaan olleen luettuja jo ihan puhki, mutta niistäkin voi saa uutta ajattelua, kun lukiessaan hieman muuttaa näkökulmaa. Moni maallikko sanoo, että ei usko vanhaa kirjoitusta, mutta jospa asiat vanhaan aikaan ovat olleet lähes historiallisessa mielessä niin kuin on (alun perin) kirjoitettu. Maailma on sittemmin muuttunut niin paljon, että voi sanoa sen tuleen jopa uudeksi luoduksi. Planeettojahan maailmat ihmisen näkökulmasta vain ovat. Tai siis oikeastaan maapallo.

Käyttäjän KeijoKinnunen kuva
Keijo Kinnunen

"Jos ns. kolmesta suunnasta tulee positiivista singalia, että kaikki on reilassa, on aika todeta että oikeassa asiassa ollaan mukana."

Ylläkuvattua kuulin eräässä hengellisessä tilaisuudessa täällä Lappeenrannassa muutama kymmenen vuotta sitten.

Olen ottanut käsiteltäväkseni Suomen Kielen taajuussanaston, WSOY 1979 sekä Uusi Haku sanakirjat sekä Uudesta- että Vanhasta Testamentista niiden taajasanoista.

Edellä olevat näytteet ovat niistä harkiten poimittuja.

Voin käydä turvallisella mielellä nukkumaan öitäni... Olen parhaani tehnyt vuosikymmenten aikana. Minulle riittää tällaisten tosiasioiden kertominen pitemmäksikin aikaa...

Muisto Keijo Kullervo

Käyttäjän KeijoKinnunen kuva
Keijo Kinnunen

Tässä vielä linkki kokemastani todellisuudesta:

https://kantapaikka.net/index.php/topic,72.msg1498...

Muisto Keijo Kullervo