KeijoKinnunen

Punaisen meren ylitys...

  • Pienempänä poikana...
    Pienempänä poikana...

"Raamatussa kerrotaan, että israelilaiset ylittivät Punaisen meren kun faaraon sotaväki ahdisti heitä ja Mooses kätensä levittämällä halkaisi ko. veden.
Olisiko ollut mahdollista, että meren pohja nousi ylöspäin tiedetyssä kohdassa maan järistyksen johdosta ja vesi pakeni (sillä myös tiede väittää, että toimiva tulivuori oli merkkinä päivin öin israelilaisille näyttämässä valoa vaelluksen aikana)?

Tiede on todistanut jollakin tavoin, että vesi väistyi, mutta sen aiheutti kova tuuli, mutta olisiko ihmiset pysyneet edes pystyssä kovan tuulen johdosta?"

Kunhan utelen...

Muisto Keijo Kullervo

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Noh tsunamissahan,jonka aiheuttaa maanjäristys,vesi niinsanotusti pakenee ja jättää hetkeksi vedettömän tilan siihen missä normaalisti vettä on palatakseen sitten takaisin moninkertaisilla voimalla,kuten olemme itsekkin omin silmin nykyaikana nähneet,kuka itse paikan päällä,kuka television välityksellä..eli kyse on luonnon ilmiöstä..jos tämä raamatun tarina kenties olisikin tosi,niin eiköhän siinä jotenkin näin käynny..Mooseksen porukat pääsi luikahtamaan just sopivasti alta pois ja faaraon sotaväki,ihan silkkaa pisupäisyyttään hukutti sitte ittesä siihen moninkertaisella voimalla palaavaan veteen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Yleisemmällä tasolla metafyysinen selitys on päämäärä- ja tarkoitussuuntautunut, kun luonnontieteellinen selitys perustuu syy-seurausketjuun pyrkien välttämään tarkoituksen mukaanottoa.

Tässä taannoin oli tsunami Thaimaan suunnalla, jossa hukkui useita ihmisiä, mutta myös monia, kuten minä, jäi hukkumatta. Itselläni pääasiallinen syy hukkumattomuuteeni oli se, etten ollut siellä päinkään. Silti kiitollinen mieli. Niin tästä kun ihmiset kyselivät, että mikä syy tähän tsunamiin oli, hakien metafyysistä selitystä, niin Helsingin piispa totesi, että koska mannerlaatat liikahtivat. Tämä kuvastaa nykyteologiaa, jossa metafysiikka on suljettu pois selityksistä.

Tästä Mooseksen johdolla tapahtuneesta Kaislameren ylityksestä kirjoittelin vuosia sitten Puheenvuoroon, vaan sitä tekstiä ei enää ole luettavissa. Jokatapauksessa Jenkkilässä olivat tuolloin jotkut tutkijat nähneet vaivaa pyrkiessään esittämään mahdolliset luonnolliset prosessit, jotka olisivat tuottaneet Raamatun kertomuksen mukaisen tilanteen. Muistaakseni tutkijat näkivät mahdolliseksi, että tuuli olisi painanut matalikon vedet pitkään lahdenpoukamaan, kuivan pohjan paljastuessa. Vedet sitten palasivat tulvan tapaisena vyörynä, egyptiläisten epäonneksi. Virtaavan paluuveden korkeuden ei olisi tarvinnut olla kahtakaan metriä, kun virta veisi ihmiset ja hevoset mennessään.

Uskonnolliseen metafyysiseen selitykseen sisältyy helposti sellainen uskonsankaruuspyrkimys, että mitä uskomattomampi selitys on, sitä suurempi uskonsankari on se, joka sen uskoo. Niinpä jyrkkäseinäiset vesimuurit hebrealaisten pakolaisten sivustoilla ovatkin päässeet jälkeenpäin tehtyihin kuvituksiin tapahtumasta. Ei tässä muuten mitään, mutta olisipa ollut egyptiläisillä luja luottamus, että Jumala varjelee heidätkin tuollaisessa loukossa. Taustalla tässä toki on käännösteksteissä esiintyvä "muuri". Itse veikkaan, että kyse on sanasta, jonka voi kääntää myös "esteeksi". Onhan Raamatussa mainittu tuuli vaikuttavana luonnonilmiönä, eikä se synnytä meriveteen seisovia muureja.

En myöskään pitäisi mahdottomana, että kyse olisi ollut paikalla silloin tällöin sopivissa sääoloissa toistuneesta ilmiöstä, josta Mooseskin oli tietoinen. Hebrealaisille tuli joka tapauksessa aihetta kiittää Jumalaa, kun pääsivät karkuun.

Käyttäjän KeijoKinnunen kuva
Keijo Kinnunen

Olisi mielenkiintoista, jos tiedemiehet tutkisivat sen, että onko ko. mahdolliseen aikaan ollut maalaattojen siirtymistä vähäisessäkin määrin maanjäristyksen ansiosta?

Toki tiedämme, että viimeksi koetussa tsunamissa meren pohjakerrokset nousivat äkisti kaukana merellä ja vesimassat saivat tsunamiin tarpeellisen liike-energian.

TV:ssä näytettiin se kuinka propeleilla siirtämällä vettä saatiin matalassa lahdelman tapaisessa vesi pakenemaan, mutta ko. ei ollut vettä nimeksikään.
Jos haluttuun 'tuulella' päästäisiin, pitäisi matalahkossakin kohdassa Punaisessa meressä tuulla niin vaan vietävästi ja jos tuulisi, olisi ihmisten todella vaikeat liikkua ko. kannaksella.

Jääköön viisaampien pohdittavaksi.

Uskon toki, että Mooses teki parhaansa, mutta Jumalan avustamana.
"Ihminen päättää - Jumala säätää."

Muisto Keijo Kullervo

PS. Niin kuin tämän päivän säänkin.